Utenfor bompengeboksen

Det blir trangt når både Statens Vegvesen og Tromsø Kommune skal tenke inne i samme boks. De bør tenke utenfor og øke bensinavgiften i stedet for å innføre bompenger.

Bilister må akseptere å betale en betydelig andel av kostnadene til nye veier. Harde trafikanter må også tåle at det er sterk politisk vilje i Tromsø til å holde biltrafikken på dagens nivå. Men forslaget fra Statens Vegvesen om å skaffe minst 7,5 milliarder over femten år ved å opprette seks-syv bomringer er ikke særlig gjennomtenkt.

For det første er det vanskelig å forstå hvorfor det skal være behov for så store investeringer, i alle fall dersom biltrafikken ikke skal øke. Med unntak av Kvaløybroen er det ingen store trafikkproblemer i Tromsø i dag.

Hva disse åtte milliardene skal brukes til er en hemmelighet bare vegvesenet kjenner til. Noen detaljert plan har ikke vært presentert. Jeg er ikke i tvil om at det lar seg gjøre å lage en ønskeliste for vegtiltak på åtte milliardene, men jeg kan heller ikke tenke meg at samtlige prosjekter er helt uunnværlige.

Det store beløpet tyder på en manglende evne til prioritering. Det bør være mulig å få en bymiljøavtale til en lavere investeringskostnad.

Siden bare Statens Vegvesen vet prosjektlisten, er det vanskelig å vite hvor mye som kan skjæres vekk uten for store konsekvenser. Om vi kan klare oss med 4,5 milliarder så er imidlertid ikke bomringer nødvendig lenger. Ny kvaløyforbindelse kan vi holde utenfor regnskapet siden den naturligvis må være selvfinansierende. Vegvesenet har budsjettert med 1,4 milliarder til dette, så da trenger vi bare skjære ned planlagte tiltak med 1,6 milliarder for å komme ned til 4,5.

Da kan bilistene beskattes på en langt mer effektiv og mindre upopulær måte. Økes bensinavgiften til tre kroner og nedbetalingstiden til 25 år blir det nok penger. Jeg skal ikke kjede leseren med tall her, de som er interessert kan sjekke regnestykket her.

Tre kroner er et stort nok beløp til å gi nok inntekter, men så lavt at det ikke vil lønne seg å kjøre til Laksvatn bare for å fylle (også dette beregnet i regnearket).

Nedbetalingstiden bør økes fordi trafikanter vil dra nytte av prosjektene i årtier fremover. Da gir det liten mening at det er bilistene de første femten årene som skal ta hele regningen.

Bilister må tåle at det settes opp bomstasjoner når det er nødvendig for å finansiere konkrete vegprosjekter. Bommen bør da helst settes på den vegstrekningen som faktisk skal finansieres. Å tapetsere en by med bomstasjoner for å innkreve en generell trafikkskatt er derimot svært dyrt og vil føre til ineffektive kjøremønstre. Bomstasjoner er et svært upresis og lite rettferdig verktøy dersom målet er å få ned biltrafikken generelt.

For enkelte vil plasseringen av bomstasjonene føre til at de kjører lenger enn de ellers ville ha gjort. Andre vil få urimelig høye kostnader på grunn av bommenes plassering i forhold til jobb, skole, fritidsaktiviteter, butikker og barnehage.

Da er en bensinavgift bedre. Den påvirker ikke kjøremønsteret på en unødvendig måte slik bommer gjør. Kostnaden blir da ganske lik per kilometer, noe som gir lik motivasjon for alle til å kjøre mindre og til å kjøpe mindre forurensende biler. I tillegg er en avgift ekstremt billig å administrere. Politikere som er interessert i å tenke utenfor boksen bør vurdere å gjøre det i denne saken.

Den snille investoren

Staten sitter på fond til mange titalls milliarder, men opptrer som en amatørinvestor.

Politikerne våre liker å opprette fond. Siste ute er miljøteknologifondet Fornybar AS, som skal ha en aksjekapital på 20 milliarder. Det er høyst uklart om vi oppnår noe som helst med disse fondene.

Begrunnelsen for de fleste statlige fond er at kapitalmarkedet ikke fungerer og at næringslivet derfor mangler kapital. Hadde det virkelig vært slik burde alle våre statlige fond levert kjemperesultater. Det sikreste tegnet på kapitalmangel er tross alt høy avkastning. Dessverre er de fleste, med noen hederlige unntak, rene tapssluk.

Inntrykket av at vi mangler kapital i Norge er hovedsakelig skapt av næringslivets organisasjoner. Men å spørre næringslivet om det er kapitalmangel er som å spørre en bilselger om du trenger ny bil. Om kapitalmangel betyr at det det er forlite kapital uten krav til avkastning, ja da er det kapitalmangel.

«Markedsfeilen» ser altså ut til å være at kompetente private investorer og banker krever å få minst samme avkastning som børsen. Staten er ikke like streng.

Men subsidiering av ordinær forretningsdrift bør ikke være en begrunnelse for statlige fond. I den grad vi aksepterer rene subsidier, må fellesskapet få vite omtrent hvor mange sykehjemsplasser som går med til å holde liv i fondene.

Dette kan staten oppnå ved å stille strenge krav til fondenes rapportering og krevet at grunnlagsmateriale gjøres tilgjengelig for forskere. Staten kan også finansiert forskning på området.

Det er nemlig slik at når børsen årlig stiger med over ni prosent, mens Innovasjon Norge gir en årlig avkastning på bare 1,3% på investert kapital perioden 2012-2015, så går Staten glipp av halvannen milliarder årlig i børsavkastning. I alle fall om investeringene til Innovasjon Norge er omtrent like risikable som børsen. Det er penger det også.

Nå er riktig nok investeringene til Innovasjon Norge for det meste lån, som i utgangspunktet ikke bør være særlig risikabelt. En titt på regnskapet viser imidlertid at lånene er langt fra risikofrie. Kanskje er ikke subsidien så stor som halvannen milliarder, men for å avgjøre det trenger vi mer detaljert informasjon fra Innovasjon Norge.

Og for å ha det sagt, poenget er ikke at Innovasjon Norge og andre statlige fond ikke skal subsidieres. Poenget er at fellesskapet må være informert om hvor store subsidiene er. Bare da kan politikere og opinionen vurdere om resultatene står i forhold til kostnadene. For å identifisere størrelsen på kapitalsubsidiene er vi helt avhengig av at staten setter langt tøffere krav til rapportering og åpenhet enn i dag.

Subsidiert kapital er også subsidier. Forskjellen er bare at de er svært vanskelig å få øye på fordi informasjonen fra mange av fondene er svært dårlig. Staten opptrer som en hjelpeløs amatørinvestor ved ikke å stille samme krav til informasjon som den gjør til Oljefondet.

Erfaring med Oljefondet tilsier at vi ikke kan stole utelukkende på selvrapportering. Hadde ikke DN presset oljefondet, ville vi for eksempel aldri fått vite at fondets meravkastning skyldes smarte indeksstrategier og ikke aksjeplukking.

Når Staten nå skal opprette nok et milliard fond, bør den derfor sette tøffe krav til rapportering og åpenhet. Velgerne bør få vite om dette er et subsidieprosjekt eller ikke.

How to implement a LazyDataModel with size in Primefaces

This solution is ideal if you have a list of entities or a named queries that return a list of entities.

For example let's say we have an entity user and we want to return all the users with role=x.
@NamedQueries({ @NamedQuery(name = "User.listUsersByRoles", query = ""
+ "SELECT u FROM User u"
+ " LEFT JOIN u.roles as role"
+ " WHERE role.name IN (:roleNames)) })
public class User implents Serializeable {
}

Then we need to extend primefaces's LazyDataModel class, overriding the size method.

import org.primefaces.model.LazyDataModel;

public class LazyDataModelWSize extends LazyDataModel {

private static final long serialVersionUID = -20655217804181429L;

public Integer size() {
return getRowCount();
}
}
Next we need a service that will call the native query:
public List listUsersByRoleList roleNames) {
List users = null;

try {
users = entityManager.createNamedQuery("User.listUsersByRoles").setParameter("roleNames", roleNames).getResultList();
} catch (Exception e) {
log.error("null {}", e.getMessage());
}

return users;
}
And finally a bean that will call the service. Let's say we want to query all the users with role admin and hr.
private LazyDataModel filteredUsers = null; 

public LazyDataModel getFilteredLazyDataModel() {
if (filteredUsers != null) {
return filteredUsers;
}

filteredUsers = new LazyDataModelWSize() {
private static final long serialVersionUID = 1L;

@Override
public List load(int first, int pageSize, String sortField, SortOrder sortOrder, Map loadingFilters) {

List entities = null;
entities = userService.listUsersByRoles(Arrays.asList("ADMIN", "HR"));
setRowCount(entities.size());

return entities.subList(first, (first + pageSize) > entities.size() ? entities.size() : (first + pageSize));
}
};

return filteredUsers;
}

How to register your business under sole proprietorship in the Philippines

Requirements


  1. Certificate of Business Name Registration from the Department of Trade and Industry (DTI).
  2. Barangay/Municipality/Regional clearance, depending on the scale and scope of intended operations.
  3. Business permit from the local mayor's office. This is where you'll get the plaque to display in your store.
  4. Business tax identification number (TIN). Better ask a book keeper or accounting services to to this.
Procedure:
  1. Obtain a business name registration certificate by registering your business to DTI. You can search here http://www.bnrs.dti.gov.ph/web/guest/registration to verify that your desire business name is still available.
  2. Obtain a Brgy/Municipal/Regional clearance from local government are where you will setup your operation.  Normally it starts on Barangay level, so visit your nearest Brgy hall.
    Requirements:
    1. Business name registration certificate
    2. Two valid IDs
    3. Proof of address of business location (eg. Meralco)
  3. Go to the mayor's office in order to secure a business permit in the municipal level.
    Requirements:
    1. Business name registration certificate
    2. Map/sketch of location where your business will be located
    3. Two valid IDs
    4. Community tax certificate (CTC)
  4. Go to the Bureau of Internal Revenue (BIR) district office where your business will be located.
    Requirements:
    1. Barangay clearance
    2. Business name registration certificate
    3. Mayor's permit
    4. Proof of your business address (e.g. Meralco)
    5. Book of accounts, to be stamped by BIR (can be purchased in National Bookstore)
    6. Receipts and invoices from BIR accredited print shops, to be stamped by BIR (find a book keeping service near you for help).
  5. Obtain a TIN.
  6. Fill out an application form for a Certificate of Authority to print receipts and invoices.
  7. Have your Book of Accounts, receipts and invoices stamped by BIR.
  8. Apply as self-employed member of the Social Security System (SSS).

India's Demonetization Is A Success And Bodes Well For Bitcoin and the Digital Economy.

On the 8th November 2016 when Modi cancelled the 500 and 1000 rupee notes, and gave the populace 50 days to exchange old notes for new legal tender, the international press condemned and vilified the move. One must ask if they really had India's best interest at heart.

By any measure this demonetization effort has been a success. India is a country where at every election people die. Yet this unanticipated move was without protest and practically bloodless. In one move Modi have dragged his backward and feudal people screaming and kicking into the 21st century and internet banking. I would consider this one move to be the awakening of the Indian tiger.

We can be sure that every Indian young or old, male or female would now know of Modi Narendra and what he did for India. ( I would lay bets that there are people in the USA who don't know who Obama is or that Trump is the president elect.) By financially empowering every Indian with an awareness of the knowledge economy he will move India forward faster than with any other development route possible.

Bitcoin companies like Zebpay, Unocoin and Coinsecure have mushroomed in member and users and a system like Africa's Mpesa may not be too far off. Hopefully their system will not be monopolise by some giant telco like Safari-com in Kenya, choking of competition and development.

India is on-boarding users to bitcoin at a rate of over 100,000 a month. Such growth cannot be ignored by governments of the world at large. The only question now is, which country will be the first to adopt bitcoin as a national currency. The one that does will be a very rich country indeed going forward.  

Growing your bitcoin stash - now is the time using, "The Magic Of Compound Interest".

How to use the most powerful tool in finance to grow your bitcoin stash.

I came across Bitcoin in December 2013 and bought my first bitcoin in February 2014. I was very hard to buy bitcoins in those days. Over the next 3 years I have made and lost bitcoins checking out project and getting caught in several scams and outright exchange failures.

Investing in bitcoin
For the newbie just purchasing your fist bitcoin or part of it is a great experience. Most will get it directly from a friend, at a meetup from a bitcoin ATM or a bitcoin exchange. After that it's a case of adding to your stash on a regular basis or buying when price action starts to happen again as it does every few months. The biggest one in my experience is the run-up from $237 to $1020 in just over a year.

The Magic of Compound interest.
With compound interest we double our principle in just 7 years at 10%. The idea is to utilise this principle to our benefit. If you only want to make a one off capital investment your options are.

1) Purchase bitcoin
2) Purchase hardware to mine bitcoin
3) Purchase cloud mining contract - Use the most reputed Genesis mining
4) Purchase Ghash units on Hashnest

Of the above purchasing bitcoin outright and holding is the quickest and safest. Mining for bitcoin will require you to have some computer knowledge and the return is often less than your investment. On average it will take a year to recover your investment as the ROI decreases with every difficulty increase. Cloud mining contract is similar to purchasing your own miner except it cost more and takes even longer to recover your investment. Lastly is what we are talking about utlilsing hashnest hashing units purchases.

Go to Hashnest  https://www.hashnest.com  sign up for an account, deposit some bitcoin and purchase either AntS7 hashes or AntS9 hashes. The advantage of this system is that you can easily convert your hashes into bitcoin anytime you choose. All you do after this is keep reinvesting your daily dividends. Using this process you will double your capital investment in six months. The return is about 0.4%  compounded daily. Always keep an eye on bitcoin price trends and exit when you feel uncomfortable. Getting in and out and switching between AntS7 and AntS9 is fun, Best of all your liability is limited and worst case you get to keep your mining hardware.

Caveat : This assumes that the price of bitcoin and hashing difficulty remains constant which is not. As difficulty increase your return and price of hashes will decrease. It is counter balance by the increase in price of bitcoin. If mining of hashes becomes unprofitable for 10 days in a row, the market will close and you can claim the physical miners and get them shipped to you. At time of writing 3/1/2017 the price of bitcoin have been increasing and so this has been a very good strategy.

If you want to just purchase cloud mining on Genesis Mining go to this link
https://www.genesis-mining.com  Use my affiliate code aOi345 and get 3.5% discount on your purchase. Purchasing cloud mining with your credit card is also a way to convert your fiat into bitcoins.

Get A Coinbase Wallet and purchase your first bitcoin using your credit card.



1FSCmbGrKCHWTnKYaYSip9YTJVsCfVQ36T

Bitcoin Donation Address